Spørsmål og svar om Tysvær Vindpark

Hvorfor oppstår problemet med støy ved Tysvær vindpark?

Under prøvedrift av Tysvær Vindpark ble det oppdaget uønskede frekvenser i støybildet fra noen av vindturbinene. Problemet er knyttet til en tonalitet, eller lavfrekvent during. Våre målinger viser at den uønskede tonaliteten skyldes vibrasjoner i generatoren, som er den komponenten i vindturbinen som omdanner rotasjonsenergi til elektrisk kraft.

Hvorfor tar det så lang tid å finne nye innstillinger for vindturbinene?

For å løse problemet er det avgjørende å kunne identifisere hvilke turbiner som bidrar til den lavfrekvente duringen, samt når dette inntreffer. Tonaliteten opptrer ikke hele tiden, og ikke for alle eiendommer samtidig, men ser ut til å være avhengig av værforhold som vindhastighet og retning. Dette har gjort arbeidet med feilsøking utfordrende. Vi har gjennomført flere runder med målinger - både fra turbinleverandøren og uavhengig tredjepart - og vært i kontakt med flere naboer av vindparken for å samle tilstrekkelig informasjon. Det er strenge krav i forhold til dokumentasjon av støy, og vi er avhengig av gode værvindu for å få gjennomført målingene og nødvendige tester på vindturbinene. Vi er de første til å innrømme at det har tatt alt for lang tid å finne en permanent løsning, og er både skuffet og lei oss for at dette. 

Hva gjør Tysvær Vindpark for å løse støyproblemet?

Vi har gjennomført flere runder med målinger og tester på turbinene for å avdekke problemet. Tysvær Vindpark har også jobbet tett med eksperter innen akustikk for å sikre oss korrekte målinger av støybildet. På bakgrunn av disse målingene har vi gjennomført flere tiltak for som å løse problemet på kort sikt, blant annet å kjøre turbinene i redusert drift og stanse enkelte turbiner om natten. 

Les mer om hvordan vi har jobbet med å løse støyproblemet her.

Når kan vi forvente at problemet med støy er løst?

Vi har bedt turbinleverandøren Siemens om å bli på Tysvær inntil problemet er løst. Vi kan ikke si med sikkerhet når dette arbeidet er ferdig, men opplever at de langt på vei har funnet en permanent løsning.

Hvem eier det planlagte vindkraftverket i Tysvær?

Det er Green Investment Group som eier Tysvær Vindpark. Selskapet tok over vindkraftverket i 2019.

Gir prosjektet lokale arbeidsplasser?

Tysvær Vindpark vil gi over 70 arbeidsplasser lokalt under utbyggingen.

Utbyggingen blir ledet av Nordisk Vindkraft. Rogalandselskapet Risa AS er ansvarlig for utbygging av veier, fundamentet for vindturbinene og installasjon av elektriske kabler. 

Under driften vil Nordisk Vindkraft inngå kontrakter med lokale leverandører for vedlikeholdsaktiviteter som vedlikehold av veier og elektriske installasjoner, snørydding, bevaring av luftledninger og andre relaterte aktiviteter (ekskludert turbinservice som gjennomføres av Siemens).

Gir vindkraftverket inntekter til kommunen?

Tysvær Vindpark vil gi lokale inntekter gjennom skatt og lokale arbeidsplasser. Eiendomsskatt vil bidra med om lag kr 3,5 millioner årlig i inntekter for Tysvær kommune.

Hvem skal bruke strømmen?

Green Investment Group har inngått en avtale om å levere kraft fra Tysvær Vindpark til Eramet Norways smelteverk i Norge frem til 2038.  Les pressemeldingen her.  

Hvilke hensyn er tatt i forbindelse med byggestart?

Både utbygger og entreprenører er underlagt et strengt lovverk og prosjektet har blitt konsekvensutredet i flere omganger siden utviklingen begynte i 2005.

Tysvær Vindpark har gjennomført forundersøkelser for både kongeørn, hubro og hjort, og følger alle konsesjonsgitte krav og anbefalinger fra fagmiljøet. Det er også utført kartlegging av fortidsminner og vassdrag, og det blir gjennomført prøver av både vassdrag, vann og drikkevannskilder både før, under og etter byggingen.

Det er gjort en totalvurdering i forbindelse med design av internveiene der hensyn til kulturlandskap har spilt en sentral rolle, og det er utformet tiltaksplaner for hubro og kongeørn spesielt. I tråd med vilkårene fra NVE vil Tysvær Vindpark blant anna ikke foreta sprengningsarbeid eller helikoptertrafikk innenfor de anbefalte hensynssonene på 1000 meter i hekkesesongen.

Hva er planene for Hersdalsvegen?

Utvidelsene av Hersdalsvegen for å legge til rette for transport av turbiner mv. inn til vindparken er omfattet av anleggskonsesjon og MTA/detaljplan som nå er endelig godkjent av Olje- og energidepartementet, jf NVEs brev av 30. mars 2020. Anleggskonsesjonen er videre gitt virkning som statlig arealplan, og Hersdalsvegen omfattes av denne. 

Det foreligger videre en avtale med kommunen som regulerer bruk og utbedring av veien. Det har vært gjennomført møter med Tysvær kommune i flere runder for å få til en best mulig løsning for veien med tanke på trafikksikkerhet og ytre miljø. Kommunen har vært involvert gjennom prosessen med planlegging av veien, og det har vært gjennomført befaring i forkant av arbeidene. På bakgrunn av møtene, befaringen og oversendte detaljtegninger, godkjente kommunen planene for veien den 30. april 2020.

Hvordan sikres trafikksikkerheten langs Hersdalsvegen?

Risa AS har startet arbeidet med å utbedre Hersdalsvegen som vil styrke trafikksikkerheten for de som ferdes der. Tysvær kommune har også påpekt at utbedringer av Hersdalsvegen vil bedre trafikksikkerheten og har deltatt på befaring og gitt innspill til planene. Prosjektet har vært i kontakt med kommunen og grunneiere for å kartlegge bruken av veien.

Når ble det gjennomført en miljøkonsekvensanalyse og hva var funnene?

Etter ønske fra Tysvær kommune valgte Tysvær Vindpark å utarbeide en oppdatert miljøkonsekvensanalyse (IEA) i september 2019, inkludert en oppdatert konsekvensanalyse for fugleliv. Konsekvensutredningen fra 2005 er fremdeles relevant og dekkende, men det var behov for å vurdere de nye turbinene opp mot oppdatert kunnskap og standarder for biologisk mangfold og bevaring av økosystemer.

Les mer om prosjektets oppdateringer her.

Rapporten konkluderte med at de nye turbinene og endringer i utbyggingsområdet hadde ubetydelig innvirkning på miljøet. Det var ikke nødvendig med ytterligere endringer eller oppgraderinger av veier eller infrastruktur utover de som allerede er godkjent. Antall vindturbiner ble redusert fra 13 til 11 som en del av endringene.

Fauna og flora i utviklingsområdet (ikke bare de som er beskyttet under norsk lov), inkludert trekkmønstre, er nøye vurdert i miljøkonsekvensanalysen. Programmet ble godkjent av kommunen som også ba om en tredjepart konsulentrapport for å undersøke fugle- og hjortbestandene i området. Dette sørget Tysvær Vindpark for at ble gjort. 

Tysvær Vindpark har i samråd med Fylkesmannen i Rogaland valgt å etablere en 500 meter buffersone mellom turbinene og det identifiserte kongeørnreiret. Den relativt stasjonære støyen fra når vindparken er i drift, forventes å ikke forårsake forstyrrelser i løpet av hekkeperioden i henhold til analysen.

Tysvær Vindpark har gjennomført undersøkelser i tråd med kulturminneloven § 9 for hele tiltaket. Undersøkelsene ble gjennomført av Rogaland Fylkeskommune, og resultatene er hensyntatt i utarbeidelsen av MTA- og detaljplanen.

Har dere satt i gang tiltak for å beskytte hubroen i området?

Tysvær Vindpark har gjennomført forundersøkelser for både kongeørn, hubro og hjort, og følger alle konsesjonsgitte krav og anbefalinger fra fagmiljøet.

Det er ikke avdekket reirlokaliteter for hubro i forbindelse med tidligere undersøkelser, men det er observert hubro i området, som også tidligere beskrevet i MTA-planen for prosjektet. Observasjonene fra tidligere forundersøkelser har vært bakgrunnen for at Tysvær Vindpark har gjennomført nye forundersøkelser for å påvise/avkrefte reirlokaliteter og hekkevirksomhet i 2020-sesongen. Det har det blitt benyttet lyttestasjoner av typen Wildlife Acoustics SM4 over to perioder på til sammen 16 døgn i vår. Opptakere av denne typen kan fange opp lyd fra fugl og vilt over store avstander, og fra Norge har det blitt dokumentert at roping av hubro kan fanges opp 3,5 km fra opptaker ved gode opptaksforhold.

Årsaken til at fokus rettes mot hekking, er at det særlig er hubroens hekking som er sårbar for forstyrrelser og andre effekter knyttet til anleggsarbeid. Det ble ikke registrert rop fra hubro på noen av opptakene, og undersøkelsene klarte ikke å påvise hekkeaktivitet i planområdet i 2020. I tiden etter at forundersøkelsene ble gjennomført, har Tysvær Vindpark sjekket ut påstander om nye observasjoner, og det har heller ikke vært mulig ut fra disse registrerte observasjonene å bekrefte at det er initiert hekking.

Tysvær Vindpark har likevel av føre-var-hensyn innført en hensynssone rundt området der hubroen skal ha blitt observert. Dette er implementert i tiltaksplanen som er oversendt NVE.

Det vil videre utvises en særlig aktsomhet og dersom det under anleggsarbeidet avdekkes et hubroreir i nærheten av vindkraftområdet, vil tiltakshaver umiddelbart ta kontakt med Fylkesmannen og NVE for vurdering av ytterligere avbøtende tiltak.

Hvilke hensyn er tatt til vann, vassdrag og drikkevannskilder?

Det pågår nå en kartlegging av drikkevannskilder og vassdrag, og det vil bli gjennomført prøver av både vassdrag, vann og drikkevannskilder både før, under og etter byggingen. I henhold til godkjent MTA plan er denne kartleggingen knyttet til tiltak i planområdet, det vil si arbeid med internveier, fundamenter for vindturbinene og tilhørende kranoppstillingsplasser. Vi planlegger å konkludere arbeidet fra forundersøkelsen i løpet av juni.

Rambøll, som er et anerkjent selskap med fagkompetanse på bl.a. ivaretagelse og overvåking av vannkvalitet, har fått oppdraget om å kartlegge drikkevann og vassdrag som kan bli påvirket av utbyggingen.

Drikkevannskilder blir vurdert i henhold til Drikkevannsforskriften og brønn og brønnområder blir vurdert i henhold til NGU veileder «beskyttelse av grunnvannsanlegg». Grunneiere vil kunne få tilsend rapport av analyseresultatene fra sine drikkevannsbrønner.

Vassdrag blir vurdert i henhold til Vannforskriften som forutsetter at tilstanden i overflatevann skal beskyttes mot forringelse, forbedres og gjenopprettes med sikte på at vannforekomstene minst skal ha god økologisk og god kjemisk tilstand. Det er planlagt å kartlegge i alt 7 vassdrag (bekker og innsjøer).

Hvordan er effekten av støy fra vindkraftverket blitt vurdert?

Den opprinnelige vurderingen av støy fra vindkraftverket fra EMD, som var en del av MTA-prosessen i 2017, er blitt erstattet av en studie utarbeidet av Meventus AS i 2019 i henhold til dagens gjeldende retningslinjer. Funnene i rapporten krever at vindparken innfører tiltak under visse omstendigheter for å samsvare med relevante regler og standarder.

Hvilke tiltak er gjort for å begrense støy fra turbinene?

Turbinene i Tysvær vindpark vil være utstyrt med teknologi som begrenser støy, såkalt Noise Restricted Operation (“NRO”). En turbin som opereres i støyredusert modus vil være operativ 100 % av tiden, men med lavere effekt i bestemte perioder for å sikre at støykravene overholdes til enhvert tid.

I støyredusert modus vil turbinene være underlagt en støykontrollalgoritme som gjør at støynivået holdes under grenseverdien på Lden 45 dB (bildet under illustrerer hvordan Lden 45 dB høres ut).

NRO utføres ved å endre rotorhastigheten og bladets stigningsvinkel slik at støyen fra vindturbinen blir redusert. Systemet tar i betraktning hvilket tidspunkt på døgnet det er og måler vindhastigheten for å sikre overholdelse av grenseverdiene til enhver tid.

Hvorfor har man støyavtaler?

Det er helt vanlig med støyavtaler for all virksomhet som medfører ulempe, for eksempel i veiutbygging og etablering av flyplasser.

Når man får tillatelse til å etablere et vindkraftverk, setter NVE som betingelse at eieren av vindparken bestreber seg på å overholde en grenseverdi for støy for nærliggende bebyggelse.

Retningslinjene for støy fra vindkraftverk anbefaler en grenseverdi for støy fra vindturbiner på Lden 45 dBA. I de tilfeller grenseverdien ikke kan overholdes for alle nærliggende bygg, er betingelsen at eieren av vindparken treffer nødvendige avbøtende tiltak. Dette kan blant annet være en avtale med berørte byggeiere om kompensasjon, eller en avtale om bidrag til å gjennomføre avbøtende og støyreduserende tiltak på bygg.

Hva er gjeldende for Tysvær Vindpark?

Tysvær Vindpark vil kjøres i støyredusert modus. En turbin som opereres i støyredusert modus vil være operativ 100 % av tiden, men med lavere effekt i bestemte perioder over døgnet og året.

Vi synes det er viktig å påpeke at Tysvær vindpark ikke har blitt planlagt med den hensikt å bryte grenseverdien for støy, slik det har blitt hentydet i media. Det er retningslinjen for beregning av støy som har blitt endret mens prosjektet ventet på endelig klarsignal fra myndighetene til å kunne starte bygging. 

Alle bygninger rundt vindparken lå i utgangspunktet under grenseverdien beregnet etter de retningslinjer som gjaldt da prosjektet fikk konsesjon i 2015 og da MTA planen ble vedtatt i 2017. Siden har retningslinjen og veilederen for støy blitt endret med krav om at man skal beregne støy som om det blåser konstant i retning av alle bygninger gjennom hele året. Dette er en «verste tilfelle» tilnærming som har ført til at de teoretiske beregnede verdiene blir høyere enn for beregninger utført ved bruk av tidligere retningslinje. Dette er en metode som skal redusere sannsynligheten for at den faktiske støyen blir høyere enn det som er beregnet.

Green Investment Group overtok prosjektet i 2018. Støyanalysen ble oppdatert i 2019 basert på ny retningslinje, og den nye metoden for beregning av støy resulterte i at enkelte bygninger ble liggende noe over grenseverdien.

Tysvær Vindpark innledet derfor dialog med de berørte eierne, og de ønsket å inngå avtaler om kompensasjon/avbøtende tiltak. Beløpet ble fastsatt i samråd med de berørte byggeierne blant annet basert på anslag om hvor mye det ville koste å gjennomføre avbøtende tiltak.

Er støyavtalene hemmelige?

Avtalene er ikke hemmelige. Dette er tinglyste dokumenter som er tilgjengelig gjennom offentlige arkiver.

Er det riktig at byggeierne har frasagt seg retten til å klage?

Nei, det står ikke i avtalene at byggeierne har frasagt seg retten til å klage. Det grunneierne frasier seg retten til er å fremme krav om ytterligere kompensasjon.

Henvendelser og klage relatert til vindkraftverket

Tysvær Vindpark er opptatt av å samarbeide med lokalsamfunnet både for å ta imot og løse henvendelser på en riktig måte. Har du en henvendelse eller klage relatert til vindkraftverket, vennligst ta kontakt på info@tysvaervindpark.no.